Testimonials

Rikie

Begin 2013, na jaren van ziekte en het leren accepteren van mijn handicaps (slechthorend/doof, tinnitus en hyperacusis) was ik de artsen, therapeuten en hulpverleners zeer dankbaar. Maar het was genoeg geweest, een nieuwe fase brak aan, ik wilde het zelf weer doen. Zelf aan de slag met ontspanning en de laatste restjes onbalans, spieren en botten die vastzitten en mijn manier van bewegen/ademhalen. Ook mijn paard maakte me dat duidelijk in houding en gedrag, prachtig zo’n spiegel.

Jeannette kende ik nog van vroeger, dat maakt het voor mij wat makkelijker om hulp te vragen toen ik las dat er proeflessen Feldenkrais gepland stonden. Gevraagd of Feldenkrais wat voor mij zou kunnen betekenen, hulp bij het kunnen verstaan en het te mogen proberen om mee te doen.

Na de eerste keer mailde ik haar: Dank voor de fijne introductie les. Mijn ervaring wil ik met je delen, omdat ik graag meer lessen wil. Ik hoop dat het gaat lukken, daarom onderstaande beleving en voorstel. Het effect van de proefles in mijn lichaam was fantastisch:

  • dat ik het zelf heb gedaan
  • ik heb het gevoel of effect een paar dagen vast kunnen houden, da’s een mooi begin
  • ging anders autorijden, lopen
  • ik stond recht i.p.v. linkerzijde lager dan rechts, ontspannen spieren en in balans
  • werd me bewuster van bepaalde bewegingen en hoe ik bewoog

Deze eerste les leverde het in ieder geval meer op dan het kostte, ik heb de dag erna veel meer ontspannen op mijn paard gezeten, wat een kadootje. Ik sprak de hoop uit, als ik wat wende aan haar stem en we samen de voorgestelde hoor-oplossingen in konden voeren, dat het steeds beter zou gaan. Dat ik dan uiteindelijk ook het bezig zijn met horen kon loslaten en daardoor meer ontspannen de oefeningen kon doen. Inmiddels zijn we de nodige tijd verder, maar ik ben nog elke week blij dat ik deze stap heb gezet. Elke les is een verrijking van mijn welzijn. Wel-zijn, luisteren en durven vragen om hulp begint bij jezelf. Lichaamstaal is de belangrijkste vorm van communicatie, voor mijzelf, maar helemaal voor mijn paard. Samen werken we met plezier aan bewustwording en dosering van gevoelige, ontspannen, duidelijke en kleine bewegingen.

Feldenkrais helpt me dat mogelijk te maken. Elke dag opnieuw. Dank je wel Jeannette.

Liefs Rikie en Wera