Feldenkrais voor ruiters

Feldenkrais maakt het onmogelijke mogelijk,
het moeilijke makkelijk
en het gemakkelijke elegant.

Moshé Feldenkrais

Arnhem: = vol

Elke ruiter wil graag een paard dat soepel en probleemloos beweegt. Je traint om je paard soepeler en sterker te maken, in balans met een goede coördinatie. En hoe zit het met jou? Hoe bewust ben jij van je lichaam om je paard te kunnen begeleiden in dat proces?

  • Weet je hoe je gewicht is verdeeld?
  • Hoe werkt je bekken samen met je schouders?
  • Zit er spanning in je lijf en weet je niet hoe je dat anders kunt doen?
  • Vind je paard het altijd lastig om linksom te galopperen? Ligt dat dan aan je paard, aan jou of aan jullie samen als combinatie?
  • Wil je meer inzicht in je eigen functioneren?

Feldenkrais kan je helpen meer bewust te worden van wat je nu werkelijk doet met je lijf. Door oude patronen te herkennen en nieuwe mogelijkheden te ervaren, wordt het makkelijker je paard te begeleiden, zowel op de grond als tijdens het rijden en wordt op den duur een subtielere en meer diverse communicatie met je paard mogelijk.

Het maakt niet uit op wat voor niveau je rijdt, zowel de beginner als de meer geschoolde ruiter kan profijt hebben van de Feldenkrais methode.

Mogelijkheden

  • Je kunt wekelijkse lessen volgen bij een Feldenkrais Practitioner bij jou in de buurt. De lessen zijn niet specifiek gericht op jou als ruiter, maar dat is ook niet nodig. Het gaat tenslotte om het bewust worden van wat je doet met je lijf, wat direct gevolgen heeft voor de interactie met je paard.
  • Je kunt regelmatig workshops volgen, wel of niet specifiek gericht op ruiters.
  • Je kunt afspreken voor een individuele les, waarin we samen kijken naar een wat specifieker probleem .
  • En je kunt bovenstaande mogelijkheden combineren.

Mijn ervaring

In 2003 haalde ik mijn Centered Riding instructor level 1. Tijdens deze training kregen we dagelijks Feldenkrais lessen van Wendy Murdoch. Zij kwam elk jaar bij ons op de manege om clinics en opleidingen Centered Riding te geven. In 2004 volgde ik een 3-daagse workshop Feldenkrais en paarden van Paris Kern. Daar heb ik ervaren wat een invloed die paar dagen al had op mijn lijf en vooral hoe fijn ik dat vond. Ik weet nog dat ik op de 2e dag na de workshop een wandeling ging maken en ik voelde hoe zwaar mijn handen waren. Toch zwaaiden ze samen met mijn armen zo licht als veertjes heen en weer. Ik ben doorgelopen tot ik écht niets meer kon zien in dat onbekende bos. Daarna wilde ik er veel meer van weten en na nog meer Feldenkrais workshops begon ik in 2005 aan de Amsterdam International Feldenkrais Teacher Training II. In 2011 en 2012 heb ik een aantal meerdaagse workshops gevolgd bij Wendy Murdoch.
De afgelopen jaren heb ik, in samenwerking met mijn dochter Eef Nibbelink, Licensed Bent Branderup Trainer®,  themadagen
Feldenkrais voor ruiters gegeven. In de ochtend Feldenkrais lessen en ’s middags les volgens de Academic Art of Riding. Gezellige en leerzame dagen.